Stocktrading Välja aktiemäklare

Välja aktiemäklare

Det första val du måste göra när du vill börja handla med aktier är att bestämma vilken mäklare du vill handla hos. En aktiemäklare är ett företag som gör det möjligt för dig att köpa och sälja aktier. Det finns en stor mängd olika aktiemäklare. De flesta mäklare erbjuder handel på ett flertal olika börser. Exempel på företag som erbjuder aktiemäklartjänster inkluderar t.ex. de svenska storbankerna, Avanza, Nordnet, Degiro och en rad andra företag.

Avanza erbjuder gratis aktiehandel och är ett bra val för småsparare.

Skillnaden kan vara relativt stora mellan olika mäklare och olika mäklare erbjuder olika tjänster till olika priser. Vilken mäklare du väljer kan ha stor betydelse för hur mycket pengar du tjänar på din aktiehandel och vilka aktier du kan handla med. Det är särskilt sant för småsparare som handlar för små summor.

Varför du inte skall handla aktier hos din bank

Att handla aktier hos din bank är en mycket enkel lösning som kan kännas frestande att använda sig av eftersom du inte måste skapa ett konto hos en ny mäklare utan istället kan handla aktier i den internetbank du redan invänder. Detta är dock oftast ett mycket dåligt alternativ. Detta är särskilt sant för småsparare.

Anledningen till att du skall undvika att handla aktier hos din bank är att det är mycket dyrare än det är att göra det hos en nätmäklare. De Svenska storbankerna har alla höga minimum courtage. Courtage är den avgift du betalar när du köper och säljer aktier. Visa av de svenska bankerna är billigare än andra men alla är betydligt dyrare än nätmäklarna.

Flera svenska nätmäklare såsom NordNet och Avanza låter småsparare handla aktier helt gratis. Detta gör det mycket enklare för småsparare att tjäna pengar på aktier.

Varför är det så viktigt med lågt courtage

Nordnet är en av Sveriges ledande nätmäklare. De erbjuder gratis handel för småsparare.

De flesta förstår att ett lågt courtage är bättre än ett högt courtage men de flesta småsparare förstår inte hur viktigt det är. Jag vill försöka belysa det med ett exempel. Vi antar i detta scenario att du som småsparare sparar 1000 kr i månaden i aktier och att du försöker diversifiera din portfölj genom att investera i olika aktier varje månad. Du väljer mellan att spara hos en nätmäklare med gratis courtage eller hos din bank som tar ut ett minimum courtage på 69 kr per transaktion. 69 kr låter inte som så mycket men exemplet nedan visar vilken stor effekt det får.

Om du väljer att handla hos nätmäklaren så utgår ingen avgift och hela summan kan investeras i aktien. Du får med andra ord aktier för 1000 kr. Du kan senare sälja aktierna utan avgift. (Jag bortser här från det faktum att aktiekursen kan göra det omöjligt att investera hela summan då detta inte är relevant för vårt exempel. Man kan hos de flesta mäklare bara köpa hela aktier.)

Om du väljer att istället handla hos din storbank så betalar du 69 kr i courtage och får med andra ord bara aktier för 931 kr. (Detta motsvarar med andra ord ett courtage om 6.9 %) När du sedan säljer aktierna måste du återigen betala 69 kr i courtage. Aktievärdet måste med andra ord gå upp till 1069 kr för att du skall kunna sälja dina aktier och få tillbaka dina 1000 kr som du investerade. För att dina 931 kr i aktier skall stiga i värde till 1069 så måste aktien stiga i värde 14.8%. Det motsvarar ofta 1-2 års värdeökning. Det tar med andra ord ofta 1-2 år innan du börjar tjäna pengar på aktierna du köpt.

Om du istället hade valt nätmäklare så skulle du tjäna pengar från dag 1 och skulle efter samma uppgång ha aktier värda 1148 kr. Ju längre du äger aktierna desto större effekt får det ursprungliga courtaget. Detta beror på ränta på ränta effekten och att du alltid kommer ligga efter om du valda att handla hos den dyra storbanken.

Minimum courtage vs procentuellt courtage

Som småsparare är minimum courtaget ofta den viktigaste för vilken mäklare du bör välja. Om du handlar för större summor blir istället det procentuella courtaget viktigare. Det är enkelt att räkna ut hur stora affärer du måste göra för att det procentuella courtaget skall bli viktigare än minimum courtaget. Allt du behöver göra är att dividera minimum courtaget med det procentuella courtaget. Om minimum courtaget t.ex. är 69 kr och det procentuella courtaget är 0.3% så blir det procentuella courtaget viktigare om du handlar för mer än 69 / 0.003 = 23 000 kr.

Det är viktigt att du tänker igenom ungefär hur stor du tror din genomsnittliga aktieaffär kommer vara för att du skall kunna välja den mäklare som är billigaste. En mäklare kan t.ex. ha ett lågt minimum courtage men ett högre procentuellt courtage. Denna mäklare är i så fall ett bra val om man gör små affärer men ett sämre val om man gör större affärer så att man måste betala det procentuella courtaget. I detta fall kan en annan mäklare med ett högre minimum courtage men ett lägre procentuellt courtage vara ett bättre val. Räkna därför allt ut hur mycket din genomsnittsaffär skulle kosta innan du väljer vilken mäklare du skall handla hos.

Titta inte bara på pris

Courtaget är ofta en av de viktigaste faktorerna att beakta för en småsparare men detta innebär inte att du skall stirra dig blind på courtaget. Det finns ett flertal andra faktorer som också är viktiga. Exempel på sådana faktorer inkluderar t.ex:

  • Vilka börser och aktielistor erbjuder mäklaren handel hos.
  • Har mäklaren ett gott rykte.
  • Omfattas dina pengar i ditt konto av bankgarantin.
  • Registreras aktier i ditt namn så att de är dina även om mäklaren går i konkurs.
  • Är det lätt att sätta in och ta ut pengar.
  • Erbjuder mäklaren gratis uttag.
  • Erbjuder mäklarna några verktyg som du vill ha tillgång till.
  • Erbjuder mäklaren en bra lättanvänd handelsplattform.
  • Erbjuder mäklaren aktiefonder och andra finansiella produkter.

Tänk igenom vad du vill se hos en aktiemäklare innan du börjar jämföra aktiemäklare. Dina krav kan skilja sig från de flesta andras och genom att veta vad du vill ha så är det lättare att hitta en mäklare som så långt som möjligt uppfyller dina krav.

Mer erfarna handlare

Om du är en mer erfaren handlar så är det troligt att du vill ha tillgång till mer avancerad finansiella instrument såsom CFD och binära optioner. Det kan i dessa fall vara frestande att försöka hitta en mäklare som erbjuder handel med alla de olika typerna av finansiella instrument som du vill handla med. Detta är sällan en bra ide även om det är möjligt att hitta mäklare som erbjuder ett brett utbud av olika finansiellt instrument. Detta beror på att de mäklare som specialiserar sig på bara en typ av finansiella instrument ofta är bättre än de som erbjuder handel med en rad olika instrument. Jag rekommenderar att du istället väljer att ha konton hos olika mäklare för olika typer av finansiella instrument. Detta ger dig alltid tillgång till det bästa totalutbudet.