Menu

Aktietorget

Aktietorget är en marknadsplats där mindre bolag som ännu inte når upp till Stockholmsbörsen krav kan registrera sig. Aktietorget tar också ut en lägre årlig avgift för att vara registrerade på aktietorget än vad Stockholmsbörsen gör vilket innebär att vissa bolag såsom MrGreen väljer att registrera sig på aktietorget för att underlätta för deras aktieägare att handla med företagets aktier utan att behöva spendera alltför mycket pengar.

De flesta svenska aktiemäklare låter dig handla med aktier på aktietorget men courtaget kan ofta skilja sig från det du får betala på Stockholmsbörsen. Det kan också ofta ta längre tid innan en affär går igenom p.g.a. den lägre likviditeten på aktietorget.

Jag rekommenderar i de flesta fall att du undviker att investera i aktier som är listade på aktietorget. De ställer mycket lägre krav på de bolag som listas än vad Stockholmsbörsen gör och det finns många oseriösa bolag och bolag i en svår finansiell situation på aktietorget. Det finns även många mycket små bolag som än inte kan erbjuda den stabilitet som större bolag kan erbjuda sina ägare.

Detta innebär inte att alla bolag och aktier på aktietorget är dåliga bolag eller dåliga investeringar. Det finns bra aktier på aktietorget. De är dock alltför få i förhållande till antalet sämre bolag och jag avråder därför generellt från investeringar på denna marknadsplats.

Många bolag på aktietorget kan bli mycket bra investeringar när de har växt på sig lite mer och flyttat till en större börs. Om man lyckas köpa dessa på aktietorget så kan man göra en mycket stor vinst. Att identifiera vilka bolag som kommer bli framtida storbolag och vilka som kommer misslyckas är dock alltför svårt för att jag tycker det skall vara värt risken att investera i dem redan på aktietorget. Det är i mina ögon bättre att vänta tills de vuxit sig lite större innan man investerar i bolagen även om detta innebär att man går miste om en del av den vinst man kunde ha gjort om man investerat tidigare.