Stocktrading Teknik för nybörjare

Teknik för nybörjare

På denna sida kommer jag att beskriver ett antal bra tekniker som nybörjare kan använda sig av för att tjäna pengar på aktier. Alla dessa tekniker kräver inga eller mycket begränsade förkunskaper. Alla dessa tekniker är utformade för att ge en bra långsiktig avkastning med relativt låg risk. Jag rekommenderar att nybörjare alltid investerar långsiktigt. Mer kortsiktig handel är betydligt mer riskfyllt och inte lämplig för småsparare och andra nybörjare.

Som nybörjare och småsparare bör du helt avstå från att handla med riskfyllda finansiella instrument såsom binära optioner, CFD:er och FOREX certifikat. De flesta nybörjare som försöker sig på att handla med dessa förlorar pengar. Om du trots allt vill pröva att handla med dessa instrument så rekommenderar jag att du först börjar att handla med ett demokonto som låter dig lära dig att handla utan att riskera egna pengar. Börja inte handla för riktiga pengar förrän du har fått mycket erfarenhet och vet vad du gör. Jag rekommenderar att du handlar med demokontot i minst 6 månader innan du börjar handla med dina egna pengar.

Med detta sagt så är det dags att titta närmare på de strategier som jag rekommenderar för nybörjare som vill tjäna pengar på aktier.

Investera långsiktigt i storbolag

Som nybörjare skall du alltid investera långsiktigt. Det kan vara svårt att förutse hur en viss aktie kommer utvecklas under den kommande dagen eller veckan. Det är mycket enklare att förutse hur en aktie kommer gå på lång sikt. Det är därför mycket säkrare och lättare att tjäna pengar om man investera långsiktigt. Ditt mål skall inte vara att leta efter den aktie som kommer gå upp mest under de närmsta månaderna utan istället skall du leta reda på ett antal aktier som kan ge dig en bra avkastning under de närmsta åren utan att utsätta dig för en alltför stor risk. Bolag på storbolagslistan är i de flesta fall ett bra alternativ.

Om du tycker det är alltför konservativt att bara investera i bolag noterade på storbolagslistan så kan du välja att även ta in ett antal mindre bolag i din aktieportfölj. Bolag med högre risk och större potential. Om du gör detta bör du dock begränsa hur stor del av ditt totala kapital som du väljer att investera i denna typ av bolag. Du bör normalt hålla denna del av din portfölj under 25% av det totala portföljvärdet vid tidpunkten för investeringen. Om aktier går upp i värde är det okej om de överstiger denna procent.

Om du tror att du kommer behöva pengarna du investerar inom 2 år så bör andelen som investeras i mindre bolag sänkas till 10% eller mindre.

Undvik förhoppningsbolag

Förhoppningsbolag är bolag som väntar på sitt stora genombrott. Det kan röra sig om bolag som väntar på den första stora ordern eller som väntar på ett genombrott i sin forskning. Att investera i dessa bolag kan vara mycket lönsamt om man väljer rätt bolag med de flesta kostar bara sina investerare pengar. Det är säkrare och bättre att välja aktier som ger en mer stabil avkastning.

Observera att man inte skall undvika alla små bolag. Det finns många små bolag med en stabil grund och som redan generar ett positivt resultat. De bolag man skall undvika är de som går med förlust och som är beroende av en viss händelse som kan komma att hända i framtiden för att de skall vara värda något.

Investera i utdelningsbolag

Att investera i utdelningsbolag kan vara ett mycket bra sätt att tjäna pengar på aktier. Den svenska börsen är full med stabila bolag som betalar en hög årlig avdelning. Det finns ett flertal bolag som erbjuder över 5% utdelning.

Fördelen med att investera i utdelningsbolag är att man tjänar pengar på två sätt. Man får den årliga utdelningen som man kan använda till vad man vill utan att behöva sälja aktierna och man får aktiernas värdeökning. En utdelningsportfölj kan vara ett mycket bra sätt att spara till pensionen. En välbyggd utdelningsportfölj kan om du börjar spara när du ung ge dig en bra pension från utdelningarna utan att du behöver sälja aktierna.

Om du vill skapa en utdelningsportfölj så skall du välja att köpa aktier i stora stabila bolag som har en lång historia av att dela ut pengar till aktieägaren. Utdelningen skall helst ha gått upp år efter år samtidigt som aktien ökar i värden. Det är viktigt att du tittar på utdelningshistorien för flera år tillbaka innan du väljer att köpa en aktie. Utdelning för ett enskilt år kan vara missvisande p.g.a extraordinära händelser såsom försäljningen av ett dotterbolag.

Du bör bygga din portfölj med ett antal olika aktier från olika branscher. Hur många bolag du bör investera i beror på hur hög risk du är villig att ta. Ju högre risk du är villig att ta desto färre bolag kan du investera i och desto högre utdelning kan du få. Om du är villig att bygga en relativt riskfylld portfölj så kan du få en direktavkastning på över 5%. Om du vill ha en högre riskspridning så får du förvänta dig att detta sjunker till 3-3.5%.

När man köper aktier till en utdelningsportfölj skall det vara en långsiktig investering. Förhoppningsvis kommer du aldrig sälja dem.