Stocktrading Hur man köper aktier

Hur man köper aktier

Denna sida är avsedd för nybörjare som aldrig har handlat med aktier förut. Här kan du läsa allt du behöver veta innan du köper dina första aktier. Att köpa aktier är lätt och det behöver inte vara svårt att tjäna pengar på aktier så länge man investerar långsiktigt.

Om du vill handla med aktier så behöver du ett konto hos en aktiemäklare. Du kan endera välja att handla hos din bank eller också kan du välja att öppna ett konto hos en nätmäklare. Att öppna ett konto hos en nätmäklare är enligt mig alltid det bättre alternativet. Du kan läsa mer om att välja mäklare och varför en nätmäklare är det bästa valet här.

Jag kommer i denna artikel anta att du redan har registrerat ett konto hos en aktiemäklare och att du har satt in pengar som finns på ditt konto.

Vilken aktie skall jag köpa

Jag rekommenderar inga enskilda aktier utan det är upp till dig att bestämma vilka aktier du vill investera i. Detta innebär dock inte att jag tycker att du skall välja att investera i vilken aktie som helst. Som nybörjare bör du investera i stabila bolag med en lång framgångsrik historia. Det är ofta bra att primärt investera på storbolagslistan men det finns bra bolag på de mindre listorna också. Jag rekommenderar ofta att nybörjare skall investera i bolag som ger hög utdelning. Du kan läsa mer om att investera i utdelningsaktier här.

Jag rekommenderar att du så snart som möjligt lär dig hur du analysera aktier och hittar bra köp. Börja med att lära dig mer om nyckelord. Om du lär dig att själv analysera aktier kan du själva välja vilka aktier du skall köpa och inte bara följa rekommendationer från andra.

Om du inte vill lära dig mer om hur du analyserar aktier så bör du investera exklusivt i stabila utdelningsaktier.

Att köpa din första aktier

När du har valt vilket bolag du vill köpa aktier i så är du redo att köpa dina första aktier.

Logga in till ditt konto hos din aktiemäklare. När du har gjort det måste du lokalisera den aktie du vill köpa. Det finns två sätt att göra det.

  • Använd sökfunktion för att hitta aktien.
  • Gå till börslistan som aktien är noterad på och klicka på aktien.

När du har öppnat aktien sida så får du tillgång till en stor mängd information om aktier. Detta inkluderar vanligen nyckeltal, aktuell aktiekurs och orderdjup. På denna sida hittar du en köp knapp. Vissa mäklare vill att du anger kurs och antal aktier som du vill köpa innan du klickar på köp knappen med andra tar dig till en ny sida där du kan fylla i denna information efter att du tryckt på knappen. Det är mycket enkelt att förstå hur just din mäklare fungerar genom att titta på fälten bredvid köpknappen. (om det finns några.)

Hur många aktier skall du köpa

Hur många aktier du skall köpa beror på hur mycket pengar du vill investera i bolaget. Dividera det belopp du vill investera med den nuvarande aktiekursen för att se hur många aktier det motsvarar. Du kan bara köpa hela aktier. Undantaget från denna regel är företaget Aktieinvest som låter dig handla med delar av en aktie. Detta gör det möjligt att investera exakt det belopp du vill investera. Annars får du avrunda till värdet på närmsta hela aktietal.

Ibland kan det kännas frestande att köpa en billig aktie så man får många aktier men det finns ingen fördel i detta. Det finns inget som säger att en aktie kommer gå bra i framtiden bara för att den har ett lågt pris i kronor och ören.

Till vilken kurs vill du köpa aktierna?

När du lägger en köp order för en aktie kan du välja att be mäklare köpa aktien till ett specifikt pris eller till bästa pris. Båda alternativen har sina fördelar. Om du väljer att köpa aktier till bästa pris så kan du känna dig säker på att du kommer få dina aktier men du riskerar att få betala ett högre pris än du helst skulle ha gjort. Om du istället väljer att sätta ett specifikt pris så vet du att du aldrig kommer få betala mer än så för dina aktier men det finns å andra sidan ingen garanti att du får dina aktier. Vilket alternativ som är bäst beror på dina investeringsstrategier och den enskilda situationen.

Olika typer av köpordrar

Det finns flera olika typer av ordrar som du kan använda dig av. Vilken typ som är bäst att använda sig av beror på dina preferenser.

  • Fill and kill: Om du väljer denna typ av order så köper aktiemäklaren alla aktier den kan tills dess de har köpt alla aktier som du vill ha. Du riskerar att få en delvis fylld order där du lyckas köpa några aktier men inte alla som du ville ha.
  • Fill or kill: Om du väljer detta alternativ så köper inte mäklaren några aktier om han inte kan fylla hela din order. Du riskerar aldrig att få en delvis fylld order. Du riskerar istället att du kanske inte får några aktier alls om aktiekursen går upp över det pris du är villig att betala.

Att slutföra sitt köp

När du har valt hur många aktier du vill köpa, hur mycket du vill betala och vilken typ av order du vill använda dig av så kan du klicka på köp knappen och skicka in din köporder. Din mäklare kommer att försöka genomföra ditt köp så snabbt som möjligt. Att göra detta kan ta mindre än en sekund eller mer än en dag. Det finns alltid en risk att mäklaren inte lyckas köpa de aktier du vill ha. Hur lång tid det tar för ett aktieköp att gå igenom beror på vilken aktie du vill köpa, hur många aktier som finns till salu och vilken kurs du är villig att betala. Om du vill köpa aktier i ett bolag på storbolagslistan till ”bästa pris” så går ordern normalt igenom ögonblickligen. Om du däremot vill köpa aktier i ett litet bolag med lite handel eller till ett pris som ligger under den nuvarande aktiekursen så kan det ta ett tag innan du lyckas köpa de aktier du vill ha.

När order har gått igenom så är aktierna dina och du kan hitta dem i din portfölj. På portföljsidan kan du följa hur aktierna har utvecklats sedan du köpte dem.